Vi tar sport på alvor
Familiebilde av Thoresen

- Ruster seg for framtida med nytt konsept

Helt siden Bjørg og Hagbarth Thoresen startet sportsbutikk på Alvdal i 1949 har Alvdal-Tynset Sport vært en del av Gresvig-kjeden. Nå er G-Sport-skiltene skrudd ned og en ny epoke starter. Som medlem av Stadion-kjeden får de tradisjonsrike sportsbutikkene på Alvdal og Tynset større frihet og bedre muligheter til å skreddersy et konsept beregnet på sine kunder.

 – Vi ruster oss for framtida, sier Maren Ligård Thoresen.

  Hun er tredje generasjons sportshandler i Alvdal-Tynset Sport og er godt inne i den forberedende fasen med tanke på å ta over ansvaret etter foreldrene Guri og Helge Olav Thoresen.

  – Det er en milepæl dette her, men tida var inne. G-Sport og vi har vokst litt fra hverandre og i hver våre retninger. Derfor er dette et riktig valg. Vi får mer styring og kontroll over vareutvalg og konsept som medlem i Stadion, sier Helge Olav.

Nye tider – like utfordringer

Det har vært en lang reise siden Bjørg og Hagbarth Thoresen åpnet dørene til sitt 27 kvadratmeter store butikklokale på Steia i Alvdal i 1949.

  Det er ikke stort mer plass enn det prøverommene i butikken på Tynset tar i dag.

  Sportsbutikken på Steia vokste fort ut av de få kvadratmetrene som var til disposisjon, og har vært gjennom utbygginger og utvidelser flere ganger – både i 1954, 1969 og i 1982.

  – Det har skjedd mye i løpet av disse 69 åra, medgir Helge Olav Thoresen før han påpeker.

  – Men mange av utfordringene er fortsatt forbløffende like. Under opprydding fant vi igjen et manus til et foredrag far Hagbarth holdt på en Gresvig-samling på 60-tallet. Allerede da snakket han om priskonkurranse, varetilgang, bransjeglidning og andre utfordringer vi kjenner igjen i dag.

Tok over på Tynset

I 1979 ble Alvdal Sport til Alvdal-Tynset Sport da de overtok Olav Rambergs G-sportbutikk i Tunbygget på Tynset.
  Omtrent samtidig sørget Bjørg og Hagbarth Thoresen for at sønnene Svein Per og Helge Olav – som begge hadde vokst opp i butikken på Steia – fikk mer og mer ansvar for butikkdrifta før de etterhvert overtok fullt og helt. Brødrene drev Alvdal-Tynset Sport sammen, inntil Svein Per solgte seg ut for noen år siden.

  Butikken på Tynset gikk også bra, så i 1984 flyttet de over jernbanelinja til Tynset Maskinforretnings tidligere bygg på Torvet, der butikken fortsatt holder til. Også butikken på Tynset har vært gjennom flere oppgraderinger og utvidelser til slik den framstår i dag – som en moderne og funksjonell sportsforretning.

Bjørg Hagbarth ThoresenSTARTET I DET SMÅ: Bjørg og Hagbarth Thoresen startet sportsbutikk på 27 kvadratmeter i 1949, og kunne vanskelig forutse den eventyrlige utvikling som har ført Alvdal-Tynset Sport dit de er i dag.

Endret konkurransesituasjon

Selv om mange av utfordringene er de samme som for mange tiår siden, er mye også annerledes når det gjelder å drive sportsbutikk i dag.

  – Konkurransesituasjonen er en helt annen nå. Før konkurrerte vi lokalt. Nå konkurrerer vi med hele verden. Internett og nettbutikker har snudd mye på hodet. Kundene er mye mer opplyste og har mer varekunnskap enn tidligere, og varer kan kjøpes på nettet når som helst og fra hvor som helst, kommer det omtrent i kor fra tre blad Thoresen rundt bordet.

  – Det stiller også nye krav til oss. Vi må ha de riktige produktene, vi må ha den nødvendige kunnskapen og vi må yte den beste servicen og oppfølgingen.

Egen nettbutikk

Et av grepene Alvdal-Tynset Sport gjør for å møte den nye og økte konkurransen er å etablere sin egen nettbutikk om ikke så lenge, som en del av Stadion-konseptet.

  – Vi mener det er nødvendig. Også som et utstillingsvindu for de varene vi har i butikken, sier Maren.

  – Men nettbutikken skal ikke erstatte butikkene vi har på Alvdal og Tynset. Vi ønsker fortsatt at det meste av handelen skal skje fysisk i butikkene, og har godt håp om at nettbutikken kan være et positivt bidrag i så måte, fordi folk på den måten kan se det brede utvalget vi har lokalt, og komme i butikken for å prøve, få råd og tips før de kjøper.

Skreddersyr utvalget

Guri og Helge Olav trekker fram friheten og muligheten til å tilpasse vareutvalget til hva det lokale markedet etterspør, som et annet stort fortrinn de nå får i Stadion-kjeden – hvor de står fritt til å kjøpe inn de varene de ønsker, samtidig som de nyter godt av gunstige innkjøpsavtaler gjennom kjeden.

  – Vi får bestemme mer sjøl, rett og slett. Det betyr mye, for kundene her har helt andre behov og ønsker enn kundene på en senterbutikk i storbyene.

  – Vår jobb er å skape butikker som er så spennende og attraktive at folk vil handle her. Lykkes vi med det, håper vi også lokalbefolkningen ser betydningen av å bevare distriktsbutikkene og benytter oss, legger de til.

  – Vi skal gjøre vårt beste for å få det til, og nå har vi i hvert fall fleksibilitet og muligheter til å skreddersy et sortiment i tråd med kundenes ønsker. Derfor ønsker vi også tilbakemeldinger fra kundene, slik at vi kan tilby en butikk full av varer folk vil ha.

Service, fagkunnskap og hyttefolk

Service og fagkunnskap er et ord som gjentas titt og ofte når det gjelder Alvdal-Tynset Sport. En faglig dyktig og serviceinnstilt stab som yter det lille ekstra overfor kundene har vært – og skal fortsatt være – noe som kjennetegner dem.  

  Samtidig ser de optimistisk på framtida i en region hvor det skjer mye, spesielt der Alvdal-Tynset Sport har sine to butikker.

  – Det er mye bra som foregår og prognosene for befolkningsutviklingen er god for Alvdal og Tynsets del, påpeker Guri Ligård Thoresen.

  Helge Olav henger seg på.

  – Så må vi bare håpe på at kommunene ser mulighetene og satser offensivt på hyttebygging framover. Her ligger det et stort potensial. Hyttefolket er viktige kunder for både oss og andre som driver butikk, og de er med på å sikre bredden i vareutvalget vårt gjennom den store handelen de står for.

Avdeling TynsetDYKTIGE ANSATTE: Flinke og serviceinnstilte medarbeidere med god fagkunnskap skal som føre bære Alvdal-Tynset Sport inn i framtida. Her den faste staben på Tynset. Bak fra venstre: Guri Ligård Thoresen, Ola Bergfall Brovold, Helge Olav Thoresen, Roar Vang og Eiliv Losgård. Foran fra venstre: Elisabeth Røe, Anne Mette Vang, Maren Ligård Thoresen og Trond Trondsen. Håvard Moen var ikke til stede da bildet ble tatt.

Avdeling AlvdalNYTT OG FRISKT: Butikken på Alvdal har fått mange nye og flere merker og er også frisket opp innvendig i forbindelse med overgangen fra G-Sport til Stadion-kjeden. Stein Halvorsen, Guro Eggset og Else Iren Smedplass gleder seg til å ønske kundene velkommen.

Historien ligger i logoen

Når Alvdal-Tynset Sport nå tar et stort steg inn i framtida, har de samtidig sørget for å ta med seg den viktige historien gjennom en ny logo og profil.

  Logoen og den visuelle profilen er utviklet av AD Ingrid Eggset hos DMT og er inspirert av en av de aller første logoene til Alvdal Sport.

  – Vi har fått mye skryt for logoen, profilen og fargevalget i blått og rødt. Logoen er både moderne, tydelig, anvendelig og elegant, sier Guri.

  Den passer rett og slett veldig godt til hvordan Alvdal-Tynset Sport ønsker å framstå.

Født inn i det

Nå står Maren Ligård Thoresen på terskelen til å ta over ansvaret for Alvdal-Tynset Sport etterhvert. Med litt skrekkblandet fryd, antakelig.

  – Men jeg gjør det frivillig, smiler hun.

  – Jeg er jo så å si født inn i det. Bår jeg og de to søstrene mine Kristine og Ingvild og alle de fem gutta til Svein Per – Espen, Jørgen, Henrik, Vegard og Kjetil – har jobbet i butikkene opp gjennom åra. Det har vært helt naturlig, sier Maren, som også har rukket å få med erfaring fra sportsbutikk i Oslo og nyttig kunnskap om leverandørsida, som ansatt i Gresvig sentralt i en periode.

  – Jeg føler jo på ansvaret, klart jeg gjør det. Samtidig har det vært en livsstil for hele familien å drive sportsbutikk, og jeg har sånn sett gått en veldig god skole.

  Guri og Helge Olav er på sin side glade for at eldstedattera står klar til å overta.

  – Det betyr mye at neste generasjon vil utvikle videre det vi har bygget opp. Det gjør det lettere å stå på videre, og det er også en viktig grunn til at vi nå velger å skifte kjede fra G-Sport til Stadion, sier de.

  – Vi ønsker å legge et så godt grunnlag som mulig for at butikkene kan leve godt videre og utvikle seg også i framtida.

80 talletNY BUTIKK: I 1984 flyttet Alvdal-Tynset Sport inn i dagens lokaler på Torvet på Tynset. Da var det denne gjengen som ønsket kundene velkommen i nye lokaler. Fra venstre: Eiliv Losgård, Svein Per Thoresen, Liv Wenche Hagen, Helge Olav Thoresen, Tor Petter Lunåsmo og Reidar Leet.